Welcome to our website !

The New Brunette Mom

Mom Lifestyle by Thenia Pafralidou

Χριστούγεννα στη Γερμανία

By 11:07 μ.μ.





Διανύουμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την εποχή με τα πιο έντονα συναισθήματα, με τα στολισμένα σπίτια, τα δώρα και τις απίστευτες μυρωδιές!

Τα Χριστούγεννα είναι για μένα τόσο έντονα συναισθηματικά. Πάντα ήταν... Όταν, όμως, βρίσκεσαι μακριά από την πατρίδα σου, τα πράγματα παίρνουν αυτόματα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πάντα τέτοιο καιρό, σκέφτομαι πολύ αυτούς που χάσαμε... Η απουσία τους γίνεται πιο αισθητή από ποτέ! Στείλαμε κάρτες με ευχές στις οικογένειες μας και όπως έγραφα τα ονόματα συνειδητοποίησα πως όσο περνάνε τα χρόνια λιγοστεύουμε. Ξέρω πως είναι ημέρες χαράς, αλλά όπως προείπα, τα συναισθήματα είναι έντονα και η συγκίνηση μεγάλη και όλοι αυτοί που αγαπήσαμε τόσο και τους έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων, δεν μπορούν να μην περάσουν από τη σκέψη μας. Και ενώ χαμογελάς με τις όμορφες αναμνήσεις, τα μάτια σου γεμίζουν δάκρυα, γιατί θα ήθελες να υπάρχει ακόμη μια κάρτα για αυτούς... Ξέρω όμως πως όσο θα ζουν μέσα στις καρδιές μας, θα είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ!

Σκέφτομαι όμως κι όλα όσα μου λείπουν από την Ελλάδα... Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, τα ήθη και τα έθιμα των ημερών, τα παιδάκια που λένε τα κάλαντα, οι μυρωδιές από τα γλυκά. 

Θυμάμαι πάντα το σπίτι μας στη Δράμα, τέτοια εποχή να μοσχομυρίζει από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα σιροπιαστά και τα τσουρέκια της μητέρας μου. Που όσοι έχετε την τύχη να την γνωρίζετε, ξέρετε πολύ καλά για τι μυρωδιές και γεύσεις μιλάμε! 

Κι επειδή δεν καταφέραμε και φέτος να είμαστε μαζί με τις οικογένειές μας και να τους έχουμε δίπλα μας, φροντίσαμε να φέρουμε στο σπίτι μας, τουλάχιστον, κάτι από αυτές τις μυρωδιές. Για να νιώσουμε κι εμείς, κάτι λίγο από τα δικά μας Χριστούγεννα! Φτιάξαμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν τα κλασσικά τρουφάκια της μαμάς.


Οι γερμανίδες γειτόνισσές μας, τρέλαινονται για τα γλυκά μας και όπως κάθε χρόνο, περιμένουν πως και πως να τους πάμε το δωράκι τους.




Η Μαρίλια σήμερα, παραμονή, πήρε το τρίγωνο της και πήγε να πει τα κάλαντα των Χριστουγέννων στους Έλληνες της γειτονιάς, που ξέρω πόσο το λαχταρούν. Μπορεί ακόμη να μην μιλάει καθαρά για να τα πει μόνη της, αλλά με λίγη βοήθεια, κάτι κάναμε. 

Και φυσικά, δεν παραλείψαμε να στολίσουμε το δεντράκι μας! Φέτος ανέλαβα δράση και πήρα ανά χείρας κορδέλες, διακοσμητικά και το πιστόλι σιλικόνης και ανανέωσα τα παλιά μας στολίδια.

Και κάπως έτσι, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, καταφέραμε κι εμείς να νιώσουμε ένα κάτι, τόσο δα, από τα ελληνικά Χριστούγεννα που τόσο μας λείπουν εδώ στη Γερμανία.



  

Κάναμε αυτές τις μέρες και την καθιερωμένη βόλτα μας στην γερμανική Χριστουγεννιάτικη αγορά, το λεγόμενο Weihnachtsmarkt, έτσι για να μπούμε και στο εορταστικό κλίμα της Γερμανίας. Άλλη κουλτούρα, άλλες μυρωδιές! Εδώ κυριαρχεί η μυρωδιά του λουκάνικου και του Glühwein! Ένα ζεστό, παραδοσιακό, κόκκινο κρασί με μυρωδικά, που ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή σου! Κι αν η όρεξη σου τραβάει κάτι γλυκό, θα βρεις φρούτα βουτηγμένα στη σοκολάτα και Λεμπκούχεν.


Κλείνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω πως τα Χριστούγεννα είναι για να μοιράσουμε χαρά και αγάπη σε αυτούς που αγαπάμε, και όχι μόνο... Δώστε αγάπη και ό, τι άλλο μπορείτε, σε κάποιον εκεί στη γειτονιά σας που γνωρίζεται πως θα περάσει μόνος τα Χριστούγεννα, που ίσως να μην έχει να φάει κάτι ξεχωριστό. Χτυπήστε του την πόρτα και  προσφέρετε ένα πιάτο ζεστό φαγητό και μερικά από τα πεντανόστιμα γλυκά που έχετε ετοιμάσει και πιείτε παρέα έναν ζεστό καφέ. Πιστέψτε με αυτή και μόνο η κίνηση θα κάνει τόσο ευτυχισμένο αυτόν τον άνθρωπο αλλά κι εσάς τους ίδιους! Και το παιδάκι σας, δεν θέλει 10 διαφορετικά δώρα για να είναι χαρούμενο, θέλει την αγάπη και τον χρόνο σας! Γι'αυτό κρατήστε το επιπλέον δωράκι για κάποιο παιδάκι που ξέρετε πως οι γονείς του δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να του το προσφέρουν! Στο δικό σας παιδάκι δεν θα λείψει και θα κάνετε ένα ακόμη παιδάκι χαρούμενο και τους γονείς του επίσης.

Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία, αγάπη και γαλήνη στις ψυχές μας!

Με αγάπη,
Θένια








You Might Also Like

0 σχόλια